Lab Academy SANA Food Seminari On Line

Un Laboratorio di idee e innovazione

Lab Academy SANA Food è il cuore del programma di formazione dedicato al mondo dell’Horeca: un laboratorio di idee dove la formazione di alta qualità si unisce a spunti innovativi, proposte fresche e riflessioni profonde. In una serie di eventi pensati per accompagnarvi verso l’appuntamento di febbraio, avrete l'opportunità di immergervi in un ambiente stimolante e creativo, ideale per l'apprendimento e il confronto.

Ogni appuntamento affronterà alcune delle tendenze emergenti attraverso:

  • Sessioni di formazione tenute da esperti che forniranno strumenti pratici e conoscenze approfondite per rimanere aggiornati e trarre spunti stimolanti;
     
  • Discussioni sui Nuovi Scenari del Food e dei Consumi Fuori Casa: analizzeremo le tendenze più recenti e le innovazioni che stanno ridefinendo il settore alimentare e dell'ospitalità, con un focus particolare su sostenibilità, contemporaneità ed innovazione;
     
  • Momenti di Networking, un’opportunità preziosa per connettersi con professionisti del settore, scambiare idee e creare collaborazioni fruttuose. 
     

I Temi Principali

  • I nuovi stili di Vita: esplorazione delle nuove tendenze che stanno cambiando il modo di concepire e consumare il cibo in casa e fuori casa;
     
  • Innovazione e Tecnologia: l’innovazione tecnologica sta rivoluzionando i settori food e Horeca, dalla produzione alla distribuzione;
     
  • Sostenibilità: Pratiche sostenibili e il loro impatto sul futuro del cibo, dell'ospitalità e del consumo fuori casa;
     
  • Nuovi Scenari di Mercato: Analisi dei cambiamenti nei mercati globali e locali e delle nuove opportunità che si stanno aprendo;
     
  • Cosa vuole il consumatore? E’ questa la domanda alla quale Lab Academy SANA Food si propone di dare risposta, offrendo alle aziende spunti preziosi per la progettazione dei loro prodotti. L’analisi e il confronto delle tendenze e delle esigenze del mercato, in particolare per i consumi fuori casa, costituiranno un utile strumento per soddisfare le crescenti aspettative di distributori e fruitori finali.

La partecipazione è ON LINE e GRATUITA, previa registrazione (la registrazione una tantum consente la partecipazione anche agli eventi successivi). Ciascun partecipante riceverà un link personalizzato.

Non perdete l’opportunità di partecipare a questo straordinario viaggio!
Seguiteci sui nostri canali social per restare aggiornati su tutte le novità, gli eventi e i protagonisti del programma!

        

 

ANALYSIS OF THE ‘FREE FROM’ SECTOR MARKET, QUALITY, SAFETY, NUTRITION AND REGULATIONS WILL BE DISCUSSED

Ore 10:00 - 11:30

A MEETING WITH OPINION LEADERS

  • Mr. Gennaro Adamo, Technical Manager, Alce Nero spa
  • Lawyer Afro Ambanelli, Law Firm
  • Lawyer Giorgia Andreis, Andreis & Associati
  • Ms. Manila Bianchi, Ist.Zoop.Sper., Piemonte Liguria and Valle d’Aosta
  • Mr. Davide Pessina, Quality Manager, Il Gigante
  • Mr. Claudio Truzzi, Quality Manager, Metro Italia

Moderated by Mr. Sebastiano Porretta, President of AITA


The third training event of Lab Academy SANA Food, the BolognaFiere project that, under the patronage of AITA, addresses operators in the food industry by offering advanced training and advanced training programmes and specialised resources to improve skills and knowledge in the sector.


The aim is to understand and analyse one of the food industry's leading markets: FREE FROM, FULFILLED/FRESHED products.


Regulations, controls, consumer reasons behind the choice, limitations and remaining gaps will be discussed.
 

 

PLANT-BASED FOOD PRODUCTS UPDATES ON THE CURRENT TRENDY MARKET SEGMENT

Ore 10:00 - 11:00

PROGRAMME

  • 10.00 a.m.

Introduction: Scenarios and Opportunities in the European/US Plant Based Products Market
Ms. Claudia Castello
, Exhibition Manager SANA Project

  • 10.05 a.m.

Plant-based food products: birth, market and possible health benefits
Ms. Daniela Martini
, Department of Food, Nutrition and Environmental Sciences, University of Milan

  • 10.30 a.m.

The (ambiguous) regulation of plant-based food products
Lawyer Afro Ambanelli
, law firm in Parma

Moderated by Mr. Sebastiano Porretta, President of AITA

The second training event of Lab Academy SANA Food, the project of BolognaFiere that, with the patronage of AITA, addresses operators of the food industry offering advanced training and refresher programmes and specialised resources to improve skills and knowledge in the sector.

The aim is to:

  1.  understand the nutritional and lifestyle reasons for the rise and strong development of plant-based food products
  2. examine food law in the sector and its shortcomings.

 

Watch the video recording

 

OUT-OF-HOME CONSUMPTION: FOOD INNOVATION FOR NEW LIFESTYLES THE EVOLUTION OF MARKET SEGMENTS

Ore 10:00 - 11:00

PROGRAMME

  • 10 a.m.

Lab Academy SANA Food introduction

  • 10.05 a.m.

Results of the monitoring of the most current food consumption phenomena in special regimes (rich in/poor in, for intolerant people, vegan, sportsmen, silver gen, religious purposes)
Ms. Katia Ingegneri
, Event and Content Planner GS1 Italy

  • 10.30 am

The new forms of catering and delivery
Mr. Paolo Barichella
, Food Designer


Moderated by Mr. Sebastiano Porretta, President of AITA

The first training event of Lab Academy SANA Food, the BolognaFiere project that, with the patronage of AITA, addresses operators in the food industry offering advanced training and advanced training programmes and specialised resources to improve skills and knowledge in the sector.

The objective is to understand consumer attitudes and behaviour, also with a view to new product development, to understand current phenomena and outline scenarios and orientations taking into account the complexity of the market.
 

Watch the video recording